On està passant tot això?

La Vall d'Artigues i el mas, Casasaies

Una vall de més de cinc-centes hectàrees, a mig camí de Manresa i Montserrat.

Gràcies a l’orografia particular del lloc, permet escoltar el silenci d’una forma molt clara com també la poca contaminació lumínica i electromagnètica, no hi passa cap línia elèctrica en tota la vall.

Un espai ben especial per conèixer i preservar.

Projecte Irehom

Tornar a Casa forma part d’un altre projecte que fa més d’onze anys que està funcionant,  i és custodi d’aquest lloc, Irehom.

Un projecte sense ànim de lucre format per voluntàries i voluntaris que destinen el seu temps lliure a donar el millor de si perquè continuï avançant.

La intenció principal és poder  demostrar que allò que fem, podem fer-ho d’una altra manera molts més respectuosa i equilibrada, amb més consciència i tenint cura dels processos per deixar la mínima empremta.
L’Ésser Humà amb tot el que l’envolta i participa, pot viure i relacionar-se en harmonia, amb el màxim benefici i el mínim impacte per a tots i totes, i sobretot el món que ens acull.

Pots cercar més informació a www.irehom.org

I als boscos de Casasaies, "Tornar a Casa, Natura i Barraques".

Fa un segle i mig aquestes terres eren cultivades i plenes de vinya, com a tot el Bages. Per tota la vall hi ha milers de metres de murs de pedra seca modelant el paisatge, amb totes les barraques de vinya que utilitzaven per resguardar-se en cas de mal temps o per deixar les eines.

Irehom a través del projecte Tornar a Casa ha pogut recuperar vuit edificacions de pedra seca en una zona molt concreta de la finca de Casasaies per destinar-les al mateix ús que van ser construïdes, acollir persones.

En tot el procés, s’ha tingut en tot moment, cura de fer el mínim impacte al bosc i les mateixes construccions, perquè no es perdés en cap moment la bellesa del pas del temps impregnada a les pedres.

Igualment, a la zona de bosc on hi ha aquestes barraques, a través de Diàlegs amb el Bosc, amb voluntaris/es i practicant meditacions en moviment, s’ha anat endreçant tot l’espai deixant-ho com si fos un jardí natural forestal.

Jardiners i jardineres d’ànimes en diem.